piątek, 4 kwietnia 2014

Mozga kanaryjska - "Super food"?

Interesujesz się zdrowiem - fantastycznie!
Spójrz na to z szerszej perspektywy (od ogółu do szczegółu) - dzięki czemu: zrozumiesz co naprawdę ma największy wpływ
na twoje zdrowie i poziom energii!
Dowiesz się na co zwrócić uwagę i od czego zacząć!

Mozga kanaryjska

Wstęp

Mozga kanaryjska, kanar to inaczej canary grass (nazwa angielska), phalaris canariensis (nazwa naukowa), el alpiste (nazwa hiszpańska) - wszystkie te nazwy dotyczą tej samej rośliny.

Mozga kanaryjska rośnie w różnych częściach świata (Europa, Afryka Północna, Ameryka Północna, Argentyna), pochodzi z południowej części Europy (rośnie w obrębie basenu Morza Śródziemnego). Według wikipedii, w Polsce bywa uprawiana, choć częsciej występuje w formie zdziczałej.

Kanar, najczęściej stosowana jest jako karma dla ptaków.
Jednak okazuje się, że jest niesamowicie zdrowy dla ludzi!

Czy mozga kanaryjska jest jadalna?

Tak oczywiście, podobnie jak żyto, pszenica, ..
Nie wiem czy wiesz, ale nawet popularny mniszek lekarski jest jadalny (popularnie znany jako mlecz). Pokrzywa? również, robi się z niej nie tylko szampony, ale i sałatki, herbatki (te akurat nie są dobre :).
To kwestia przyzwyczajeń. Nasze polskie jabłko może być egzotycznym owocem np. w afryce.

Właściwości mozgi kanaryjskiej

  • Ma niesamowite zdolności enzymatyczne,
  • Ma wysoką zawartość białka.
    Jeden litr tak zwanego mleka z nasion (przygotowanego z 5 łyżk nasion), dzięki łatwo przyswajalnym aminokwasom, może dostarczyć tyle białka ile jeden i pół kilogram mięsa!
  • Ma bardzo dużo enzymów, które ułatwiają trawienie.
    Zmniejsza poziomu glukozy we krwi, co pomaga w leczenia osób cierpiących na cukrzycę, znacznie poprawia jakość życia pacjentów.
  • Mozga kanaryjska zawiera enzym lipazy, który pomaga w redukcji tłuszczu w tętnicach i żyłach tak, że jest doskonałym sojusznikiem przeciwko otyłości, cellulitu, obrzęk brzucha. Zapobiega osadzaniu się tłuszczu, który jest obecny w naszym organizmie. To znaczy pomaga w odchudzaniu (oczywiście trzeba pamiętać o ruchu i odpowiedniej diecie).
Nie traktuj mozgi jak lekarstwo!
Mozgę traktuj jako dodatek.
Pomaga udchudzić się Niektórzy dietetycy uważają, że spożywanie mleka z mozgi pomaga schudnąć, ale wszystkie mają tę samą opinię, mleko z nasion dla ptaków nie powstaje jakikolwiek wpływ na ludzi, jeśli nie w połączeniu ze zdrową dietą.

Jak spożywać?

Jest kilka sposobów.. najpopularniejszy sposób to tzw. Mleczko enzymatyczne.

Porcja

Jedna porcja to 1 litr enzymatycznego.

Co potrzebujesz?

  • 5 łyżek ziaren mozgi kanaryjskiej (mierzonych na sucho)
  • Sitko
  • Wodę - do płukania i do sporzycia
  • Blender
  • Tkaninę

Czas?

Cały proces trwa: 8-24h (musi się namoczyć).
W tym 2-8 minut twojej pracy (płukanie, blendowanie).

Jeśli dziś zaczniesz przygotowywać, to jutro będziesz mógł/mogła się napić.

Jak przygotować?

Przepis na 1 porcję (1 litr mleczka)
  1. Przygotuj 5 łyżek mozgi kanaryjskiej (mierzone na sucho)
  2. Wypłucz mozgę pod bierzącą wodą.
    Jest to ważne, by oczyścić z różnych zanieczyszczeń oraz z tak zwanych włukien krzemowych.
  3. Przesyp do pojemnika, zalej wodą. Tak by mozga była zanurzona w wodzie przez 8-24h.
    Pozostaw w pokoju, lub lodówce.
    PS: dłużej nie trzymaj - bo się popsuje.
    Bardzo ważne! Nie tylko po ty by zmiękczyć ziarno!!!
    Mozga, podobnie jak inne nasiona, orzechy. Zawiera tak zwane inhibitory enzymów, które zapobiegają zbyt wczesnemu kiełkowaniu, dzięki czemu nasiona mogą przetrwać nawet lata, zanim wykiełkują.
    Jednak wspomniane inhibitory, hamują działanie enzymów - czyli utrudniają przyswajanie związków odżywczych. Trzstka zaś musi intensywniej pracować (by wytworzyć więcej enzymów - które są hamowane), co może prowadzi do jej powiększenia.
    Na szczęście!
    Wystarczy wystarczy namoczyć nasiona.
    Dzięki czemu nasiona dostają sygnał o sprzyjających warunkach do kiełkowania i inhibatory po prostu znikają.
  4. W między czasie możesz wymienić wodę.
    Spotkałem się z taką opinią, jednak nie wiem dlaczego.
  5. Wylej starą wodę. Przepłukaj jeszcze raz dobrze, tak by woda była czysta (może być mętna).
  6. Zalej mozgę i blenduj przez 3 minuty (na wysokich obrotach).
  7. Miksuj dalej i dolej więcej wody (do obiecanego 1 litra) (2 minut).
  8. Przelej do dzbanka / szklanek mleczko przez tkaninę.
    Ponieważ, mozga kanaryjska może zawierać krzemowe 'mikro drzazgi'.
  9. Smacznego!
    Przed wypiciem/gdy pijesz dłużej warto zamieszać.
    Ponieważ na dnie zbiera się bardzo wartościowy biały osad.

Smak

Smak jest dość mdły, mączny.
Nie zachwyca, ale też nie jest zły. Jest ok.
Choć np. mojej żonie nie smakuje (co kto lubi, spróbuj sam/sama).
Do kawy? - nie.

Jak poprawić smak?

W czasie miksowania możesz dodać:
  • Cynamonu (i/lub)
  • Wanilii

Jak poprawić jeszcze inaczej poprawić smak?

W zasadzie można dodać wszystko - eksperymentuj. Możesz potraktować jako bazę do koktajli.
Można dodać np.
  • mleko kokosowe
  • mleko migdałowe
  • niesłodzony jogurt
Można posłodzić np. miodem. Można dodać owoce np. banana, jagody, żurawinę, cytrynę, truskawki, maliny, ananasa, mango, granat, rodzynki, ..
Eksperymentuj! (ale nie gotuj, bo wtedy dużo traci)

Czy to bezpieczne?

Biorąc pod uwagę wszelkie korzyści, odpowiedź brzmi: TAK.

Dłuższa historia:
Warto zwrócić uwagę, że istnieje również wiele dyskusji na temat obecności włókna krzemionkowego w okrywie nasienia, które są niewidoczne dla ludzkiego oka. Takie włókna, podobnie jak 'drzazga' - teoretycznie mogą powodować podrażnienia skóry, czy nawet raka przełyku (w wyniku podrażnień).
Znalazłem pracę naukową, w której mowa o biogennych włóknach krzemowych w kontekście pracowników przetwórstwa trzciny cukrowej, która jasno określa że nie znaleziono korelacji z międzybłoniakiem opłucnej (bardzo rzadki rodzaj nowotworu, zazwyczaj wywołany przez azbest). Wspomniana praca: A Case-Control Study of Mesothelioma and Employment in the Hawaii Sugarcane Industry".
We conducted a case-control study of 93 mesothelioma cases and 281 cancer controls to determine whether sugarcane workers exposed to biogenic silica fibers were at increased risk of mesothelioma. We found no important excess risk of mesothelioma in sugarcane workers ...

Z drugiej strony, mówi się że to tylko gra marketingowa producentów. Dzięki takiemu zabiegowi, producenci mogą sprzedawać mozgę w znacznie drożej.
Mówi się również, że ilość tych włókien jest marginalna, tak, że nie stanowi żadnego zagrożenia, a nawet wręcz przeciwnie - ciało potrzebuje tego składnika dla kości, paznokci i włosów.
Również do prac naukowych należy podchodzić z dystansem, dlaczego i jak je czytać, dowiesz się na: http://starthere.pl/zdrowie/ .
Sądzę, że ewentualny wpływ w stosunku do korzyści jest tak mały, że naprawdę nie ma co się zastanawiać!
Podejrzewam, że dużo bardziej niebezpieczne są wszelkiego rodzaju barwniki, konserwanty, wzmacniacze, stabilizatory, ... - które są obecne w tak wielu produktach dostępnuch w supermarketach.
Dodatkowo nie wiem czy wiesz, ale również tlen jest niebezpieczny (wolne rodniki tlenu), woda (wypijesz zbyt dużo na raz - umrzesz), itd.
A pszenica (stan zapalne, otyłość, cukrzyca, choroby krążenia i wiele innych)? W przypadku pszenicy mało kto zastanawia się czy jest bezpieczna (tylko dlatego, że ją znamy).

Moje doświadczenia

Na wstępie powiem, że mozgę piję od okazji do okazji. Jednak po wypiciu czuję że mam więcej energii. Nie na zasadzie energetyka. Jednak po kliku dniach jestem w stanie stwierdzić, że czułem się lepiej.

Mozga kanaryjska - dobry wybór! Ważne byś wiedziała/wiedział co tak naprawdę jest najważniejsze dla twojego zdrowia, co ma największy wpływ!
Spójrz na to z szerszej perspektywy (od ogółu do szczegółu).


Kiedy pić?

Najlepiej rano.
Niektórzy wolą dwa razy dziennie, rano i wieczorek.
Inni wolą pić cały dzień.

Mleczko z mozgi (jak wszystkie mleka z nasion), jest bardzo pożywne, ponieważ zawiera:
  • białka, tłuszcze i węglowodany (makro składników odżywczych)
  • wiele witamin i minerałów (mikroskładniki odżywcze)

Zalety

  • pomaga zwalczać nadciśnienie
  • pomaga obniżyć poziom cholesterolu
  • pomaga w kontrolowaniu cukrzycy (reguluje poziom cukru we krwi)
  • eliminuje tłuszczu w organizmie
  • eliminuje nadmiar płynów ustrojowych
  • pomaga zwiększyć masę mięśniową
  • pomaga przy zapaleniu błony śluzowej żołądka i wrzodach żołądka
  • bardzo skuteczny przeciwko infekcji dróg moczowych, ponieważ zabijają bakterie z dróg moczowych.
  • regeneruje trzustkę.
  • może zastąpić krowie mleko (osoby, które są uczulone na mleko zwierząt).
  • Nie zawiera glutenu, nie zawiera laktozy.

Jak przygotować

Analiza odżywcza Mozgi Kanaryjskiej w porównaniu z 'Bob' (Broadbean), Gryka zwyczajna (Buckwheat), Rzepak (Canola)
Average Analysis of Whole Grain: Broadbean, Buckwheat, Canary Seed, Canola
http://www1.agric.gov.ab.ca/$department/deptdocs.nsf/all/anim3752?opendocument [ANGIELSKI]

Dobre opracowanie:
http://darinsnaturals.com/bird-food-anyone/ [Angielski]

http://www.cropweek.com/presentations/2009/2009-jan12-canaryseed-patterson.pdf
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf970100x http://mockobiety.blogspot.com/2011/02/mozga-kanaryjska.html
 

 

Analiza odżywcza Mozgi Kanaryjskiej

w porównaniu z bób (ang: broadbean), Gryka zwyczajna (ang: Buckwheat), Rzepak (ang: Canola)
Jest to spolszczenie wersji angielskiej (przygotowanej przez: Barry Yaremcio).
Bób (Broadbean) Gryka zwyczajna (Buckwheat) Mozga Kanaryjska (Canary Seed) Rzepak (Canola)
Wilgoć % (Moisture %) 13.2 7.0 10.5 7.2
Białko (Protein) % 27.2 11.1 18.3 23.2
Wapń (Calcium ) % 0.20 0.13 0.11 0.47
Fosfor (Phosphorus) % 0.29 0.32 0.55 0.67
Selen (Selenium) mg/kg ? ? 0.04 0.19
Siarka % (Sulphur %) ? ? 0.28 0.57
Żelazo (Iron) mg/kg ? ? 68 118
Mieź (Copper) mg/kg ? ? 7.0 4.4
Mangan (Manganese) mg/kg ? ? 40 38
Cynk (Zinc) mg/kg ? ? 48 46
Magnez (Magnesium) % ? ? 0.19 0.34
Potas (Potassium) % ? ? 0.59 0.85
Sód (Sodium) mg/kg ? ? 185 44
Molibden (Molybdenum) mg/kg
Molibden (Mo) jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym, który w organizmie, jako aktywator wielu enzymów, bierze udział w ważnych procesach metabolicznych (m.in. cyklach przemian węgla, azotu i siarki). Wpływa również na osiągnięcie prawidłowego wzrostu i jest niezbędny do wydalania z organizmu produktów przemiany materii, takich jak kwas moczowy i związki siarki. Istnieją również dowody na to, że pierwiastek ten może zapobiegać niektórym nowotworom. Głównymi źródłami molibdenu są rośliny strączkowe, ziarna zbóż i orzechy, jednak zawartość tego pierwiastka w dużej mierze zależy od stężenia w glebie. Produkty zwierzęce, owoce i większość warzyw są bardzo słabymi źródłami molibdenu. Wydaje się, że molibden jest stosunkowo mało toksycznym pierwiastkiem u ludzi i nadmierne jego spożycie w pokarmach nie powoduje objawów ubocznych. ... Należy zaznaczyć że spożywanie dużych ilości molibdenu może powodować deficyt miedzi, ponieważ działa on antagonistycznie. źródło: http://www.jedzdobrze.pl/slownik/61/molibden/
? ? 0.9 0.9
Kobalt (Cobalt) mg/kg ? ? 0.6 0.3

Ile kosztuje mozga kanaryjska?

Cena wacha się od 4pln za kg do 30 pln za kg.
A nawet i wiecej?

Gdzie kupić kanar nasiona / ziarna mozgi kanaryjskiej?

W jakim sklepie?
W tej chwili jeszcze testuję i szukam informacji.
Mozgę kanaryjską można kupić nawet w sklepie zoologicznym, jednak czy warto?
Osobiście ostatnią mozgę kupiłem w sklepie: nasiona24.
Mozga znajduje się w kategorii 'nasiona paszowe'.
Osobiście uważam, że nasiono, to nasiono.
Żyto, proso, jęczmień... mozga kanaryjska to po prostu nasiona - i nie specjalnie może się czymkolwiek różnić.
Jedyna różnica może polegać na kontakcie z innymi produktami (dlatego z takiej hurtowni może być lepsza, niż bezpośrednio ze sklepu zoologicznego).
Jednak gdy kupujesz dowolny produkt, to często na opakowaniu możesz znaleźć informację, że może zawierać np. śladowe ilości sezamu (choć nie ma go w składzie).
To znaczy, że produkt, mógł znajdować się w tym samym skupie, magazynie i przypadkiem coś mogło wpaść (a zabezpiecza to producentów przed oskarżeniami).
Dodatkowo dodam, że bardzo ważnym elementem przygotowywania mozgi jest staranne jej wypłukanie.
Ponadto, zwierzęta nie raz są bardziej wrażliwe od ludzi.
Jakiś czas temu w hodowli jaszczurek daliśmy zieloną sałatę (z targu) bo jaszczurki ją uwielbiały. Jednak tym razem musiała być pryskana, może rosła przy drodze - jaszczurki zdechły. Podobnie mieli nasi znajomi. A dziecko? Zje i pójdzie dalej.
Ponadto koleżanka z weterynarii opowiadała mi o karmach i niestety dla ludzi 'puszki' nieraz naprawdę bywają gorszej jakości - ciekawe czemu?.
Mozga kanaryjska dla ludzi?
Na terenie warszawy mozgę kanaryjską promował Michał Kołtyś.
Po pewnym czasie powstał bardzo prosty sklep by zaopatrzyć 'swoich' (znajdował się na: czerwonasaszetka.pl jednak storna jest już niedostępna).
Wiem, ze domena wskazywała adres: http://earthpower.home.pl/kreator/produkty-sklep/ (zawsze można napisać, być może można tam jeszcze kupić mozgę 'dla ludzi')
Przy okazji o mozdze kanaryjskiej pisze również dr n. med. Danuta Myłek w książce: 'Od lekarza do kucharza' (osobiście jeszcze nie czytałem).

Mozga zarówno z Czerwonej saszetki jak i z nasiona24 - KIEŁKUJE! (tzn. jest żywa) - sprawdziłem.
Podobno niektóre nie kiełkują. Sprawdź swoją.

Interesujesz się zdrowiem - fantastycznie!
Spójrz na to z szerszej perspektywy (od ogółu do szczegółu) - dzięki czemu:
zrozumiesz co naprawdę ma największy wpływ
na twoje zdrowie i poziom energii!
Dowiesz się na co zwrócić uwagę i od czego zacząć!

Niedługo opiszę więcej, być może dodam zdjęcia etc..

Pijesz mozgę kanaryjską?

Z checią poznam twoją opinię.
Napis do mnie:
prog32 małpa gmail.com
=======






Notatki

Artykuł cały czas edytuję! (choć trwa to już kilka miesięcy -jest to szkic).

dr Berno Neugebauer (naturysta):
"... Mamy tendencję do skomplikować nasze jedzenie i zapomnieli pamiętać, że dieta z najbardziej skromnych ludzi są proste, różnorodne, nieprzetworzone i pożywne. I jest to najlepszy !! "

PODSUMOWANIE Oprócz danych składników odżywczych i nasion dla ptaków z nasion, które są zgodne z prawdą i naukowo udowodnione, jak dużo, jak chcielibyśmy wierzyć, wszystkie te informacje jest bardzo mało danych naukowych, aby potwierdzić wszystkie te badania oświadczenia. Jeden mamy jest świadectwo tysiącom osób przyjmujących i podziwiać korzyści i wyników tego organizmu w mleku. Co możemy zagwarantować to, że jest bardzo podobny z nasion lnu zwyczajnego (choć znacznie mniej omega-3) i używane świadomie mogą uzyskać wszystkie korzyści żywieniowe. ======= Wyspy Kanaryjskie , Włochy i Afryka Północna, ludzie mozgi jako żywność. Nasiona zawarte w tłuszczu 84% nienasyconych kwasów tłuszczowych , w przyszłości może być margaryna i inne syntetyczne tłuszcze surowców.

W przemyśle, można Kanaryjskie produkcję nasion trawy skrobi pasty do wysokiej jakości bawełnianych tkanin i jedwabiu produkcji wyrobów. W przyszłej skrobi mogą być stosowane do kosmetycznej wytwarzania.

http://it.wikipedia.org/wiki/Phalaris_canariensis
http://zh.wikipedia.org/wiki/金絲雀虉草

Ciakwostki:
1880 Karol Darwin i jego syn z Kanaryjskich sadzonek traw były Koleoptyl fototropizm eksperymenty na światło poprzez badania Koleoptyl zjawisko zginania, odkrył roślin hormonu wzrostu . W 1934 roku holenderski naukowiec Fritz Cogo (Fritz Kogl) i niemiecki chemik Arie Jan Haagen-Smit i wsp izolowany to auksynę, wiem, że ta substancja jest identyfikowany indolu kwas octowy .
Właściwości lecznicze [ edit ] Tradycyjna medycyna przypisuje się właściwości obniżające stężenie lipidów (zmniejszające stężenie lipidów lub tłuszczów we krwi), łagodzący (moliente: odpręża i zmiękcza części zapalenie) i diuretyk . Na Wyspach Kanaryjskich , jest on również apetyt, stosowany jako odświeżający do ciepła, i jest uważana za lekarstwo na bolączki moczu i kamieni nerkowych (nerek i pęcherza moczowego), które jest nie tak, dlatego, że jest odwrotnie: to zawiera kwas szczawiowy, zatrzymując wapnia tworząc szczawian wapniowy, który stanowi około 80% wszystkich kamieni nerkowych. [ potrzebne źródło ] Jest on również stosowany do leczenia hipercholesterolemii i w profilaktyce miażdżycy tętnic , jako wzrost ilości moczu, takich jak zaburzenia układu moczowo-płciowego (wymagane zapalenie pęcherza ) hiperazotemia (obfitość substancji azotowych we krwi), hiperurykemia, dna moczanowa, nadciśnienie, obrzęk , nadwaga towarzyszy płynu retencji , zapalenie błony śluzowej żołądka i choroby wrzodowej (wrzodów, szczególnie choroba wrzodowa żołądka). Do użytku zewnętrznego w leczeniu egzemy . http://es.wikipedia.org/wiki/Phalaris_canariensis ===================================== Mozga kanaryjska Dziś przybliżę troszkę temat mozgi kanaryjskiej. Ciekawe czy ktoś z was coś wie już o niej. Powszechnie znana jest jako pokarm dla ptaków, ale badacze nie mogli się nadziwić, dlaczego kanarki karmione ziarnem mozgi kanaryjskiej (Phalaris canariensis) miały najniższą zachorowalność. Przypatrzyli się bliżej temu ziarnu i odkryli po wielu badaniach, że jest niezwykle cennym źródłem protein roślinnych o bardzo wysokiej jakości. Ich stabilne aminokwasy są bardzo łatwo przyswajalne przez organizm i nie ulegają rozpadowi podczas transportu do komórek. Czyli im bardziej mocna cegła i jej jakość, tym bardziej stabilny dom, czyli nasze ciało. Pięć łyżek ziarna mozgi zawiera więcej białka niż 2-3 kg mięsa!!! Co ciekawe ludzkość dawniej używała często ziaren mozgi, jednak po zdeprecjonowaniu jej do pokarmu dla kanarków, jakoś o niej zapomniała. Tymczasem właściwości mleczka enzymatycznego z mozgi kanaryjskiej są niesamowite: - regeneruje organy wewnętrzne (wątrobę, trzustkę i nerki) - redukuje szkodliwe tłuszcze z żył i tętnic (czyli obniża poziom złego cholesterolu) - przyspiesza przemianę materii i stymuluje proces trawienia - jest przeciwzapalne - jest moczopędne - zwiększa diurezę, czyli usuwa nadmiar płynów z organizmu - oczyszcza organizm z nadmiaru tłuszczy i węglowodanów (otyłość, cellulitis, otłuszczenie mięśni - ogólnie wyszczupla sylwetkę, nie powodując osłabienia) - wzmacnia i stymuluje aktywność komórkową (przeciwdziała starzeniu) - wzmacnia tkankę mięśniową i dodaje mięśniom siły oraz energii To tylko niektóre z zalet. Nie pozostaje nic innego jak zakupić mozgę kanaryjską i zrobić sobie z niej odżywcze mleczko, by dodać sobie energii na cały dzień, a nawet całe życie! ==================================== http://bibliasmakow.pl/chleb-bezglutenowy-drozdzowy-z-ziarnami/ http://bibliasmakow.pl/placki-cukiniowo-jaglane/ "MOZGA KANARYJSKA – moje nowe odkrycie, dzięki wspaniałej lekarce, która opiekuje się Małym Alergikiem:)" "" Mozga kanaryjska To ziarno jest pożywieniem kanarków i - jak przekonują naukowcy - zapewnia im długowieczność. Jest znakomitym źródłem białka, które docenią zwłaszcza osoby na diecie bezglutenowej. Uczeni odkryli w 2013 roku nową odmianę mozgi kanaryjskiej, którą mogą spożywać ludzie. Przygotowuje się z niej m.in mąkę do wypieku pieczywa """ http://zdrowie.dziennik.pl/diety/galeria/447582,2,dietetyczne-hity-obowiazkowo-jedz-je-w-tym-roku-galeria-zdjec-galeria-zdjec.html ================= http://www.ekotropiciel.pl/na-eko-tropie/recenzje-eko-produktow/item/141-rzeka-roslinnego-mleka-multitestowanie-napojow-mlekopodobnych RZEKA ROŚLINNEGO „MLEKA” - MULTITESTOWANIE napojów mlekopodobnych 4) ALPISTE – Mozfa Kanaryjska w Polsce występuje jedynie w formie zdziczałej i chyba nadal pozostaje dobrem nieodkrytym w kontekście diety ludzkiej. Kanarkowe nasionko (canary grass) służyło do tej pory głównie jako karma dla ptaków, i niedawno odkryta została jako produkt, który włączyć można także do naszego menu, ze względu na swoje wartości zaliczana jest do tzw. superfoods (a obok niej zanana nam chia). Dużo się naczytałam na temat „cudownej” mozgi wielbionej przez wykarmiane nią ptaki. Wraz z moim entuzjazmem co do walorów odżywczych wzrósł entuzjazm co do smaku, i jakoś tak z góry założyłam, że to będzie ten IDEALNY substytut mleka. Nie tylko wartościowy, ale i smaczny. Niestety pomyliłam się. Jest tylko wartościowy. Dużo dobrej jakości białka (zbliżona ilość do quinoy, amarantusa), duża zawartość kwasów tłuszczowych: 55% omega-6, 2.5% omega-9, pokaźne ilości błonnika, dużo żelaza, fosforu, miedzi, sodu i cynku. Gęstość/tekstura: Gęstość średnia, ani bardzo gęste ani bardzo wodniste Smak: W smaku przebija się olej, poza tym trudno określić do czego jest to podobne. Dla poprawy smaku dobrze jest nieco dosłodzić. Do czego: ze względu na smak do kawy odradzam, kolejny produkt, którego użyłam jako baza koktajli, przygotowywanych tak, aby zamaskować jego oryginalny posmak, bardziej do potraw słodkich, ewentualnie pieczenia. Gluten: brak CANARY GRASS 100 ml (45 kcal) Białko 1,17 g Węglowodany 7,11 g Tłuszcze 1g Błonnik 0,39 g ================================ Celiakia jest to choroba polegająca na zaburzeniach trawienia i wchłaniania związana z nietolerancją glutenu zawartego w zbożach. http://kobieta.onet.pl/zdrowie/profilaktyka/celiakia-czyli-nietolerancja-glutenu-pomoze-pokarm-dla-kanarkow/cv30v Celiakia jest to choroba polegająca na zaburzeniach trawienia i wchłaniania związana z nietolerancją glutenu zawartego w zbożach. Nowa odmiana kanaru, czyli mozgi kanaryjskiej (Phalaris canariensis) może być doskonałym pożywieniem dla osób zmagającycj się z nietolerancją glutenu, czyli celiakią – informuje "Journal of Agricultural and Food Chemistry". Mozga kanaryjska (kanar, kanarkowa trawa) to roślina pochodząca z południowej części Europy. W Polsce zazwyczaj występuje w formie zdziczałej, ale może być również uprawiana. Mozga kanaryjska używana jest jako pokarm dla ptaków. Celiakia, w której dochodzi do zaniku kosmków jelitowych i związanych z tym zaburzeń wchłaniania oraz biegunki tłuszczowej, jest problemem milionów ludzi (tylko w USA dotyczy około 3 milionów). Osoby chore na celiakię powinny przestrzegać diety bezglutenowej. Nie wolno im jeść wielu podstawowych produktów m.in. pożywienia zawierającego pszenicę, żyto i jęczmień ponieważ te zboża są źródłem glutenu. Badając nową odmianę mozgi kanaryjskiej, zespół Joyce Irene Boye z Food Research and Development Centre of Canada chciał wzbogacić dietę osób cierpiących na celiakię. Obecnie mają oni do wyboru zboża niezawierające glutenu takie jak kukurydza, ryż, teff, quinoa, proso, gryka i sorgo. Okazało się, że zmodyfikowany kanar nie tylko nie zawiera glutenu, ale jest bogaty w różne składniki odżywcze – zwłaszcza białka, którego zawiera więcej niż inne zboża. Ziarno nowej odmiany kanaru pozbawione jest włosków. Można je mleć na mąkę do wyrobu chleba, ciastek i innych produktów zbożowych. To właśnie ze względu na włoski zwykły kanar nie nadawał się do spożycia przez ludzi. Nowa odmiana rośliny jest bogata w składniki odżywcze, nie zawiera glutenu i świetnie sprawdzi się w diecie osób chorych na celiakie. =======================

3 komentarze:

  1. Nasiona Mozgi kanaryjskiej jako jednej z nielicznych roślin na świecie zawierają naturalne włókna szklane. W zasadzie jest to jedyna roślina w Polsce występująca w stanie dzikim, która zawiera włókna szklane(na świecie jest jeszcze rodzaj śliwy "Goraka"która zawiera włókna szklane). Mozga nadaje się tylko i wyłącznie jako pasza, i takie miała pierwotne przeznaczenie. Jako suplement diety, czy też w użyciu kulinarnym jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia. Wprowadzone do organizmu włókno szklane drażni komórki powodując ich negentropijny wzrost, co w konsekwencji może spowodować powstanie raka. Badania kliniczne dowiodły ,że spożywanie nasion mozgi kanaryjskiej zwiększa ryzyko powstania raka 10-krotnie, zwłaszcza raka gardła.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za komentarz.
    Proszę o linka do PubMeda z tymi badaniami klinicznymi o których wspominasz. Warto przeanalizować te badania, jak zostały przeprowadzone etc. i w ogóle zostały przeprowadzone - czasem zdarza się, że ktoś powołuje się na badania, których tak na prawdę nie było.

    Załóżmy, że takie badania są (istnieją) i zostały bardzo dobrze przeprowadzone.

    Kwestia o jakich warunkach mówią te badania i co i w jaki sposób badały.

    Pozostaje jednak pytanie, czy mimo wszystko mamy więcej korzyści (ogólnoustrojowych), czy minusów?

    Czy jeśli jest szkodliwa, to czy jest bardziej szkodliwa niż cukier, mąka, rybka z bałtyka, ... czy sałatka (nie mówię, że jest trująca, ale może być bardzo trująca, rośliny nie mają układy wydalniczego - co wchłonie - to jej).

    Smażone mięsko na grila jest rakotwórcze, ale np. kapusta ma właściwości przeciwdziałajace.
    Jeśli tych włóknien szklanych faktycznie jest tyle, że szkodzą. To być może można w prosty sposób temu zaradzić



    OdpowiedzUsuń
  3. Witam serdecznie.
    Badania kliniczne były prowadzone w latach 80-tych w USA. Być może w innych ośrodkach na świecie były prowadzone równoległe badania. Trudno jest historycznie ustalić kto po raz pierwszy i w jaki sposób stwierdził autorytatywnie szkodliwość tych włókien na organizm człowieka, niewątpliwie z hipotezy zrodziła się teza. Badania były randamizowane, a wyniki były jednoznaczne. Także jest to potwierdzono naukowe że włókna szklane zawarte w tych nasionach mogą w znaczny sposób wpływać na organizm człowieka, oczywiście ujemnie. Wszystko też zależy od organizmu, predyspozycji psycho-fizycznej i czynników zewnętrznych. W dalekim uproszczeniu można to porównać do palenia tytoniu, które może powodować raka górnych dróg oddechowych, ale nie koniecznie jest jego przyczyną. Według mojego uznania badania są na pewno potwierdzone i poważne, chociażby z tego względu ,że są przytaczane przez Andrzeja Kurka w programie "Sonda" (odc. pt."Królestwo szkła",emisja 1989.04.13), jako dowód szkodliwości tych włókien na organizm człowieka.
    Pozdrawiam
    Grzegorz

    OdpowiedzUsuń